...de mégis igaz, hogy feltaláltam egy nagyon jó választási törvényt. Persze nem biztos, hogy csak én gondoltam ilyesmire, elnézést kérek, ha már valaki ezt előttem feltalálta. Röviden a lényeg. 201 fős parlament. A képviselőket két részletben juttatjuk a parlamentbe. Az egyik 100-at pártlistára szavazva, minden választásra jogosult szavazhat egyforma súlyozással (aki nem tudja mi az, hogy súlyozás, az kérdezzen utána, vagy nem szavazhat). A másik 101 képviselőt egyénileg kell megválasztani, minden szavazásra jogosult szavazhat itt is, de a súlyozás már másképpen alakul. Nevezetesen: az választást megelőző négy évben az APEH-hez befizetett személyi jövedelemadó összege lesz a súlyozó faktor. (Technikai megvalósítás kidolgozása: folyamatban)

Nomármost. Az első 100 képviselő megválasztásával teljesül az, hogy mindenki beleszólhat a jövő alakulásába, azaz demokrácia van. Megmaradhatnak a pártok is, ha már egyszer így alakult, hogy vannak. Megmarad a listás szavazás is. De a másik 101 képviselő megválasztási eljárása már beleviszi azt a gondolatot, hogy a közpénzekről azok döntsenek nagyobb mértékben, akik azt befizetik. Mondok egy példát: ált. isk. 4. osztály, osztálykirándulásra be kell fizetni 4500 forintot. Sajnos, mint minden osztályban, vannak olyan gyerekek, akik szüleinek nem evidens, hogy honnan teremtik elő a pénzt. Azaz nem tudják befizetni a kirándulásra az összeget. Azonban ez nem biztos, hogy a szegényebb családból származó tanuló hibája, ezért a szociálisan érzékeny osztályfőnök, az osztály, és a szülői munkaközösség úgy dönt (nagyon helyesen), hogy az az egy-két nem fizető tanuló is velük megy a kirándulásra, hiszen már nagyon várja mindenki. (Megoldják közpénzből, van az osztálypénztárban tartalék). Arról viszont, hogy hova menjenek, mit nézzenek meg, mivel menjenek, mikor induljanak NEM KÉRDEZIK MEG az egy-két nem fizető tanulót. Sőt, talán ezek a kisdiákok érzik is, hogy nekik ebbe nem kellene beleszólni nagyon.

Persze már látom, ahogy a nyugdíjasokat védő demagóg mondatok megfogalmazódnak, de arra azt mondom, hogy az első 100 képviselő megválasztásánál rájuk is számítunk.

Ja, és csökkentettük a parlament létszámát valami normálisabb szintre.

Természetesen ehhez alkotmányt is kell módosítani, és csinálni végre egy végleges jót, a jelenlegi ideiglenes rossz helyett. De az a kérdés, hogy akik ezt megtehetnék majd, áll-e nekik érdekükben?

 

Szerző: BlogBob  2009.08.19. 14:20 Szólj hozzá!

Címkék: választás parlament képviselő törvény

A bejegyzés trackback címe:

https://blogbob.blog.hu/api/trackback/id/tr801323480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása